Neisseria gonorrhoeae confirmatie en gevoeligheidsbepaling

Welke test wordt uitgevoerd?

Cultuur en identificatie van Neisseria gonorrhoeae (Gram kleuring en oxidase test) en confirmatie met MALDI-TOF om de diagnose van N. gonorrhoeae te bevestigen.

 

Bepaling van de MIC (minimale inhibitorische concentratie) door middel van de E-test voor de volgende antibiotica: azithromycine, ceftriaxone en ciprofloxacine en de agar verdunningsmethode voor andere antibiotica.

Afname-instructies

Een subcultuur van het isolaat wordt geënt op een bloedagar voedingsbodem.

Na maximum 20 uur incubatie bij 33-37°C in 5-7% CO2, zal de geënte agar plaat bij kamertemperatuur (20-25°C) naar het ITG worden verzonden. De transporttijd moet in de mate van het mogelijke beperkt worden tot 24u.

 

Zorg ervoor dat alle monsters worden aangeduid met een uniek nummer en dat het overeenkomstige aanvraagformulier ingesloten is in de verzending.

 

Gelieve het aanvraagformulier te gebruiken.

Bewaarcondities

Gelieve na een maximale incubatietijd van 20 uur de stalen onmiddellijk naar het ITG te verzenden zoals hierboven vermeld.

Belangrijke raadgevingen en opmerkingen

ONAANVAARDBARE AANVRAGEN

 

Niet levensvatbare isolaten of bloed agar medium zonder N. gonorrhoeae.

Frequentie

Bevestiging van de diagnose en identificatie van N. gonorrhoeae: dagelijks.

 

De analyse van antibiotica gevoeligheid wordt dagelijks uitgevoerd voor de volgende antibiotica: Azithromycine, Ceftriaxone en Ciprofloxacine.

 

De gevoeligheidsbepalingen voor de andere antibiotica wordt 4 x per jaar uitgevoerd (enkel voor surveillance doeleinden).

Referentiewaarden

Niet van toepassing.

Afleveringstermijn resultaat

De bevestiging van de diagnose en identificatie van N. gonorrhoeae samen met het resultaat van de gevoeligheidsbepalingen voor Azithromycine, Ceftriaxone en Ciprofloxacine zal binnen de 7 werkdagen verzonden worden.

 

De analyse van de andere antibiotica gevoeligheidsbepalingen wordt 4 x per jaar uitgevoerd (enkel voor surveillance doeleinden).

Accreditatie

Ja

ISO 15189 – BELAC 147-MED

Loinc-code

PCR: 24111-7

Laatste wijziging op: 08/08/2023